شهرستان قشم بزرگترین-شهرستان استان هرمزگان است.شهرستان قشم خود دربرگیرندهی چندآبخوست است.اینشهرستان بهبهر وجود بازارهای بزرگ که برخییشان ارزانند،درنگریستهشدهاست.اینشهرستان افزونبراینها بهبهر داشتن چنداثر زاستاریک و باستانیی نامآشنا همانند جنگل حرا،انجیر معابد،غار خربس،غار نمکی شماری بیکران گردشگررا بهخود میکشاند.
راه میان شهرستانهای بندرعباس و قشم با بهرهبری از قایقهای تندرو پیمودهمیشود.قایقهای تندرو اینمسافترا نیمساعت و لنجها بیشازیکونیمساعت میپیمایند.در درازای روز تا پیش از تاریکیی هوا امکان بهرهبری از قایقهای تندرو هست.
جاهای دیدنی قشم
- جزایر ناز
- روستا و بندر لافت
- سد گوران
- غار نمکدان
- قلعه پرتغالی ها
- تنگه چاهکوه
- دره ستارگان
- دره تندیس ها
- غار خربس
- جنگل های دریایی حرا
جزایر ناز
یکی از دیدنیهای قشم، جزایر موجود در این منطقه از کشور هستند که به جزایر ناز شهرت یافتهاند و دیوارهای صخرهای و وسعتی حدود سه هکتار دارند. ویژگی منحصربهفرد این جزایر، رفتن به داخل آنها با خودرو یا بهصورت پیاده تا فاصله یک کیلومتری داخل آبهای آن است که بهدلیل شرایط جزر ممکن میشود و همین امر، آن را به یکی از جذابترین مناطق دیدنی قشم تبدیل کرده است.
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: fateme SH
جزایر ناز تقریبا ۲۲ کیلومتر از قشم فاصله دارند و مسکونی نیستند. در زمان کوتاهی هنگام وقوع جزر، فاصلهای بین جزایر و ساحل قشم ایجاد میشود؛ در این زمان میتوانید از بالای جزایر ناز، تنگه هرمز و جزیره لارک را نظارهگر باشید.
روستا و بندر لافت
روستای لافت، روستایی تاریخی و کهن در شمال غربی جزیره قشم است که در نوع خود جالب و منحصربهفرد محسوب میشود. از ویژگیهای این روستا میتوان به منازل مسکونی آن اشاره کرد که همگی دارای حیاط مرکزی و بادگیر بوده و همین امر سبب شهرت این روستا به بندر بادگیرها شده است. آثار تاریخی دیگری همچون قلعه نادری، قلعه پرتغالیها، گنبد مدون و قبرستان این روستا که دارای سنگنبشتههایی به قدمت هزار سال است، این منطقه را به یکی از جاذبههای گردشگری و دیدنی جزیره قشم تبدیل کردهاند.
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: رضا کرمی
سد گوران
در ۸۰ کیلومتری جزیره قشم و در روستای گوران، سدی به همین نام و به قدمت حکومت پهلوی اول مشاهده میشود که برخی از کارشناسان و باستانشناسان معتقدند پی اولیه این بنا در دوران حکومت هخامنشیان و تاج آن در دوران ساسانیان، احداث شده است. آب شیرین، از ویژگیهای این سد به شمار میرود که در بین اهالی اهمیت و ارزش زیادی دارد.
منبع عکس: وبسایت بلد. عکاس: علی جانفدا ابوالفضلی بایگی
غار نمکدان
غار نمکدان که زمینشناسان آن را طولانیترین غار نمک جهان معرفی کردهاند، پدیدهای طبیعی و بسیار زیبا است که در ۹۰ کیلومتری جزیره قشم قرار دارد. این جاذبه زیبا و دیدنی، داخل کوهی گنبدی شکل قرار گرفته است که بر بدنه آن، میتوان رگههای سفید نمک و بر سطح آن، جریان آب نمک را مشاهده کرد. قندیلهای ایجادشده بر اثر رطوبت زیاد جزیره و نفوذ آب در داخل غار، بسیار زیبا و دیدنی است.
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: شاهین جوانمردی
برای بازدید از غار نمکدان باید از جادهای شوسه بگذرید. بین جاده همجوار ساحل تا ورودی غار، حدود دو کیلومتر فاصله است که میتوانید آن را پیاده طی کنید. دهانه اصلی غار بهسمت جنوب است. برای طی کردن غار تا عمق ۲۰ متری، نیازی به استفاده از چراغقوه ندارید؛ چراکه نور خورشید تا این فاصله را پوشش میدهد. گردشگران عادی و بدون تجهیزات مناسب غارنوردی، فقط میتوانند تا عمق ۱۰۰ متری این غار بروند. برای رفتن به بخشهای داخلیتر غار باید علاوه بر وسایل غارنوردی و تجهیزات حرفهایتر، مهارت این کار را داشته باشید.
قلعه پرتغالی ها
در اوایل قرن ۱۶ میلادی، دریانوردی به نام «آلفونسو د آلبوکرکی»، دستور ساخت قلعهای را در بخش شمال جزیره قشم صادر کرد که امروزه از آن بهعنوان قلعه پرتغالیها یاد میشود. چند ستون، آبانبار و برج مراقبت، تنها چیزی است که در حال حاضر از قلعه پرتغالیها باقی مانده است.
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: محمد جهانبخشی
قلعه تاریخی پرتغالیها از مساحتی بالغ بر ۲,۰۰۰ متر مربع برخوردار بوده و با استفاده از سنگهای آهکی، گچی و ساروج محلی ساخته شده است. پرتغالیها برای ساخت این قلعه از خاک سرخ هرمز استفاده کردند و معماری ایرانی را برای آن به کار بردند.
قلعه مذکور در ساحل واقع شده که محل رفتوآمد پرندگان دریایی مانند مرغ ماهیخوار و پلیکان است. اگر خوششانس باشید، در بازدید از قلعه احتمالا میتوانید این پرندگان را هم از نزدیک ببینید.
تنگه چاهکوه
در فاصله ۷۰ کیلومتری جزیره قشم و در نزدیکی روستای چاهوی شرقی، تنگهای جالب وجود دارد که به تنگه چاهکوه شهرت دارد. این تنگه دارای حفرهها، دالانها و اشکال حیرتآور و عجیبی است که تماشای آنها خالی از لطف نخواهد بود. وجه تسمیه این تنگه به چاهکوه، بهعلت قرار گرفتن تعدادی چاه حفر شده در ابتدای آن است. اهالی روستا در گذشته برای جمعآوری و نگهداری آب باران، این چاهها را حفر کرده بودند.
فرسایش سنگهای رسوبی در گذر زمان، عمق این دره را به ۱۰۰ متر رسانده است. حفرهها، بافت سنگها و دالانهای شگفتانگیز در چاهکوه، هر مسافری را به تحسین و شگفتی وا میدارد.
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: مهدی نجفی
در ابتدای راه، دیوارهای بلند و مسیر عریضی قرار دارند و هرچه بهسمت جنوب حرکت کنید، مسیرتان باریکتر میشود؛ تا حدی که آسمان را گم میکنید و دیدن آن دشوار خواهد شد. عرض کم مسیر نیز در بخشهایی ممکن است ادامه راه را برایتان غیرممکن کند؛ اما ماجراجویی کمنظیری خواهد بود.
دره ستارگان
بر اثر فرسایش خاک، سنگ و ماسه که بهواسطه باران، رگبارها و وزش باد ایجاد شده، درهای با قدمت حدود دو میلیون سال در جزیره قشم به وجود آمده که به دره ستارگان شهرت یافته است. این پدیده طبیعی یکی از معروفترین جاذبههای گردشگری و جاهای دیدنی قشم محسوب میشود و به اعتقاد ساکنان محلی، بر اثر برخورد ستارگان با زمین به وجود آمده است؛ ازاینرو، آن را دره ستارگان میخوانند.
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: مرتضی حسینی
دره تندیس ها
دره تندیسها بهدلیل وجود سنگهایی با شمایل مجسمه (برخی بهشکل انسان و برخی دیگر شبیه به حیواناتی چون مرغ، خروس، سر گوسفند و حتی سر اژدها)، از شهرت بسیاری برخوردار است. این دره شباهت زیادی به دره ستارگان دارد و در گذشتههای دور در آن، دریا وجود داشته است و موجودات زنده در آن زندگی میکردند.
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: محمدجواد بیداد
دره تندیسها در مرکز جزیره قشم بهسمت غرب قرار دارد و قدمت آن به میلیونها سال قبل بازمیگردد. تاثیر فرسایش مکانیکی آب جاری ناشی از بارندگی، دلیل اصلی شکلگیری این پدیده بوده است و عواملی چون اختلاف جنس و مقاومت لایههای مختلف، وجود رگهها و میان لایههای ژیپس یا گچ و حرکات و فشارهای درونی زمین نیز در آن موثر بودهاند.
غار خربس
از دیگر جاذبههای طبیعی جزیره قشم، غار خربس متعلق به دوره مادها است که در ۱۵ کیلومتری جنوب جزیره قرار دارد و از دنباله چینخوردگیهای رشتهکوههای زاگرس به وجود آمده است. از نکتههای قابلتوجه در مورد این پدیده طبیعی، میتوان به معماری منحصربهفرد و رمزآلود آن اشاره کرد که در نوع خود زیبا و جالب است. پرستشگاه مهر و الهه میترا، مکانی برای نگهداری استخوانهای مردگان و پناهگاه مردم هنگام حمله دزدان دریایی، از جمله نظریههایی است که در مورد کاربری این غار وجود دارد.
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: احسان کاهوکار
جنگل های دریایی حرا
قطعا یکی از جاذبههای طبیعی و زیبای جزیره قشم، جنگلهای دریایی حرا است که درختان آن در آبهای شور رشد میکنند و هنگام وقوع پدیده مد، تا گلوگاه درون آب میروند. ویژگی منحصربهفرد درختان حرا این است که آب را تصفیه و شیرین میکنند. به فاصله ۶۰ کیلومتری از غرب جزیره میتوانید جنگلهای حرا را ببینید که عمرشان به ۳۰ تا ۴۰ میلیون سال میرسد.
جنگلهای حرا، زیستگاه پرندگان مهاجری چون فلامینگو و پلیکان است که فصلهای سردتر سال را برای مهاجرت به این جزیره انتخاب میکنند. انواع خزندگان، ماهیها و لاکپشتها هم در این جنگلها زندگی میکنند.